Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kabraxis
    Ambiente
    • 2009
    • 106

Kosmetyki skoda

Mam takie pytanie, być może ktoś tego używał, warto kupić kosmetyki skody? O takie cuś

Aha, czym wytrzeć zacieki po myciu auta? Jakąś irchą?

Komentarz

• Marx
      Elegance
      • 2009
      • 865

ja wycieram recznikiem frotowym ale jestem jedyny ktory tak robi
      Mam pytanie - czy jakos czyscicie aplikatory?

Komentarz

• Deco
        Rider
        • 2008
        • 612

Kabraxis, Szczerze mówiąc nie używałem ale znając życie to pewnie te środki nie będą tanie (znając ASO) no i jakoś nie wierze w ich jakość. A co do suszenia samochodu po myciu to są do tego specjalne ręczniki.

Marx, Aplikatory przeważnie się pierze w pralce :P

Komentarz

• tdi122
          Ambiente
          • 2009
          • 127

Jarek_wawa, fajnie się prezentuje :twisted:
          Zamieszczone przez Jarek_wawa
          Mam takie pytanie, być może ktoś tego używał, warto kupić kosmetyki skody? O takie cuś
          niektóre testowałem nie są to złe preparaty ale za tą cenę można mieć sporo lepsze środki :wink:

Komentarz

• makog
            Rider
            • 2010
            • 345

Panowie, co polecacie na usunięcie z lakieru kopek asfaltu pełno mam takich kropek na progach i na przednich drzwiach
            http://www.wimeb.markomp.net
            Już nie moja Skodzina
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31952

Komentarz

• Guguś
              L&K
              S_OCP Member
              • 2008
              • 1212

makog,

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• Jarek_wawa
                Rider
                • 2009
                • 283

Kabraxis, Do osuszania kiedyś używałem tego: http://www.autokosmetyki.pl/vileda_p...acturers_id=20
                ale nie ma zbyt dobrego efektu po tym.
                Teraz osuszam mikrofibrą i jest OK.

Marx, frote jest OK o ile nie zostawia nitek. Co do aplikatorów to pralka, tak samo jak inne szmatki, gąbki itd. Po każdej robocie wszystko ląduje w pralce.

tdi122, dzięki. Za jakiś czas zrobię full deatling, liczę na lepszy efekt.

makog, polecam to samo co Guguś, - sprawdzone. Jedna uwaga, nanoś na samochód a nie na szmatkę (gąbkę). I uważaj bo strasznie śmierdzi.

Komentarz

• grochu
                  Classic
                  • 2010
                  • 9

Zamieszczone przez GRUBEER
                  No i jak tam Panowie ktos juz cos sobie testowal / umyl Cleanerkiem pogoda byla piekna
                  Trochę jestem spóźniony, ale dopiero teraz wypróbowałem MultiCleanera na brudnej Feli mojej żony, jak dla mnie REWELACJA super doczyścił jasne plastiki brud wręcz spływał, nic sie nie klei z efektu jestem bardzo zadowolony. Teraz powiedzcie mi gdzie to kupić i ile kosztuje ?

jeszcze raz dzięki za próbkę przydała sie bardzo.

Komentarz

• sebba75
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 225

Zamieszczone przez grochu
                    Zamieszczone przez GRUBEER
                    No i jak tam Panowie ktos juz cos sobie testowal / umyl Cleanerkiem pogoda byla piekna
                    Trochę jestem spóźniony, ale dopiero teraz wypróbowałem MultiCleanera na brudnej Feli mojej żony, jak dla mnie REWELACJA super doczyścił jasne plastiki brud wręcz spływał, nic sie nie klei z efektu jestem bardzo zadowolony. Teraz powiedzcie mi gdzie to kupić i ile kosztuje ?

jeszcze raz dzięki za próbkę przydała sie bardzo.
                    Ile tego potrzebujesz ?teraz mam jeszcze nowa edycje

Komentarz

• Jarek_wawa
                      Rider
                      • 2009
                      • 283

sebba75, ja też ja też.
                      Czym to się różni od Cyclona ?
                      Lepsze to niż APC Megsa?

Komentarz

• grochu
                        Classic
                        • 2010
                        • 9

Teraz miąłem próbkę ok 100-200 ml starczyło mi na niecała bardzo brudna Felicje Jeśli dobrze pamiętam to było rozrobione z woda 50/50, myślę ze 1l by mi starczył na jakiś czas . Teraz moja Octavia czeka w kolejce. Powiedz mi czy CYCLONE Nielsena nie jest podobnym specyfikiem ?

Czyli MultiCleaner nie jest dostepny w PL ? w żadnym sklepie ?

Komentarz

• GRUBEER
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 936
                          • Volkswagen

eraz miąłem próbkę ok 100-200 ml
                          raczej wam rozlewalem po 150ml

Czyli MultiCleaner nie jest dostepny w PL ? w żadnym sklepie ?
                          TYLKO u Sebcia jest dostępny i On udostępnił do testów

NARESZCIE MAM NETA :P
                          Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                          Gejsza 6

Komentarz

• Andrzej Z.
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 710
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Jedna uwaga, nanoś na samochód a nie na szmatkę (gąbkę).
                            k
                            najlepiej i chyba najlatwiej uzyc spryskiwacza do Tar&GlueRemover
                            CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                            Perfect Service by DobryGrześWawa
                            ET-14,352

Komentarz

• Jarek_wawa
                              Rider
                              • 2009
                              • 283

Zamieszczone przez Andrzej Z.
                              Jedna uwaga, nanoś na samochód a nie na szmatkę (gąbkę).
                              k
                              najlepiej i chyba najlatwiej uzyc spryskiwacza do Tar&GlueRemover
                              Można też nabierać w usta i opryskiwać, ale śmierdzi jak pisałem wcześniej :szeroki_usmiech

Komentarz

• Andrzej Z.
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 710
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Jarek_wawa, widze ze lubisz extremalne doznania hehehehehehehe
                                a i przy okazji wszelkie naloty z zebow zejda :lol:
                                CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                                Perfect Service by DobryGrześWawa
                                ET-14,352

Komentarz

• sebba75
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 225

sebba75, ja też ja też.
                                  Czym to się różni od Cyclona ?
                                  Lepsze to niż APC Megsa?
                                  Jarek Cyclone jest produkcji Nielsena a MultiCleaner mojego LcLaba roznica jesli sie nie myle to ze MC dziala napewno skuteczniej na duze zabrudzenia,slady po butach,smary,osad z papierosow a jesli chodzi o porownanie APC Megsa nie wiem.
                                  MC napewno bardzo dobrze czysci ale nie posiada w sobie domieszki odzywek do plastikow co moze powodowac wysuszanie palstiku dlatego tez jest wskazana nalozenie odzywki po calkowitym wyschnieciu plastikow.
                                  Grochu jeszcze nie ma w Polskich sklepach ale na wielu forach probki cieszyly sie pozytywnym odzewem wiec bedziemy wyslylac do Polski nie widze problemu.Napewno czesc mozemy wyslac po swietach poniewaz bedzie wyslylany Leather Guard oraz Aqua Imp to mozna MC dolozyc.Cena napewno bedzie dostepna

Komentarz

• RMG
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 150

To i ja się dorzucę z moimi wiosennymi porządkami - w tygodniu udało mi się trochę oporządzić szkodnika
                                    Cała robota to ok. 12 h, w tym:
                                    wewnąrz:
                                    1. odkurzanie i lekki dressing plastików
                                    2. wymiana dywaników na "letnie"

na zewnątrz:
                                    1. mycie: namoczony, potem aktywna piana Karcher, następnie dwukrotne mycie szamponem SmartWash i rękawicą Megsa na 2 wiadra; suszenie Megs Water Magnet;
                                    2. glinka: żółta glinka CleanYourCar (wrażenia jak najbardziej pozytywne, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę :szeroki_usmiech ), lubrykant: SmartDetail;
                                    3. poler: generalnie prawie na całym aucie duwetapowo: najpierw biały pad Sonus (2) i średnia pasta Sonus (2), potem finish pad Sonus (3) i pasta Sonus (3); miejscami przy większych rysach poszedł w dłoń Sonus 1 ale ze względu na brak miernika powłoki lakierniczej starałem się go nie nadużywać...
                                    4. sealant: Nielsen Liquid Gold;
                                    5. wosk: Dodo Juice Diamond White.

poza tym wymiana bucików

Niestety nie mam fotek przed, poniżej parę już po - wieczorem w garażu...

Artur / RMG
                                    Moja Octavka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=30164

Komentarz

• aniam111
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 436

RMG, jesteś zadowolony z tego wosku Dodo Juice Diamond White? Bo wlasnie chcę taki zamówić. Też mam srebrne autko więc pytam o opinie
                                      AniaM
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                                      O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• sebba75
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 225

RMG jak ci podeszla kompozycja LG Nielsena z DoD?
                                        Oczywiscie piekny efekt na tym srebrnym lakierku
                                        Aniam111 moze przetesuj DoDo Purple Haze?Ja uwazam ze jest mega super na 30ml cena taka sama 32zl

Komentarz

• _Jakub
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 114

Witam,

ostanio na myjni gdzie myję swoje autko popsuł się Karcher i byłem zmuszony do skorzystania z myjni samoobsługowej na BP. Mam pytanie tam jest coś takiego jak mikroproszek, czy to coś nie szkodzi lakierowi ? I jeszcze jedno, niejaki osuszacz na koniec mycia i to samo pytanie.
                                          Pozdrawiam

Komentarz

• RMG
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 150

aniam111, jak na razie zadowolony, ładnie kropelkuje i spływa woda, ale to było moje pierwsze użycie tego wosku, a właściwie pierwsze użycie twardego wosku wogóle, więc nie mam zbytnio porównania. Jak wiadomo na takim jasnym lakierze raczej trudno uzyskać jakąś wielką głębię
                                            sebba75, szczerze po opiniach tutaj spodziewałem się więcej po LG, a w tej chwili traktuję go jako dodatkowe zabezpieczenie lakieru. Może na ciemniejszym efekt byłby bardziej spektakularny...
                                            Artur / RMG
                                            Moja Octavka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=30164

Komentarz

• jama89
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1214

nie wiem czy było, ale znalazłem takie cos :
                                              W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
                                              Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• winni77
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2183
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

To jeszcze od tego samego gościa:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=I-fwlpsrlZA&feature=channel[/youtube]
                                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• bonzo01
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 295
                                                  • Superb II combi (3T5)
                                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Kilka stron wyżej pytałem o jakiś zestaw kosmetyków do czyszczenia auta. Odezwał się do mnie Kuba i zamówiłem u nich w sklepie:

Mycie auta z zewnątrz
                                                  -mycie samochodu szampon:

-glinka do czyszczenia lakieru:

-do korekty lakieru zestaw past i wosku:

-plastiki zewnętrzne:

-do opon:

-do czyszczenia karoserii ze smoły i kleju:

A teraz wnętrze:
                                                  -do czyszczenia plastików :

-odżywka do plastików po uprzednim wyczyszczeniu :

-pranie tapicerki :

-do mycia szyb wewnątrz i na zewnątrz:

Akcesoria:
                                                  -mycie samochodu rękawica:

-aplikatory do past i wosków:

-aplikator uniwersalny dwie twardości żółta twarda, czerwona miękka do nakładania wosku:

-aplikator do opon:

-osuszanie samochodu:

-mikrofibry 2 szt.(trzecia jako gratis w zestawie była):

Dodatkowo zakupiłem zestaw szmatek za 5 zł w biedronce, na allegro szczotkę Vikan 525252 i od temachem na allegro kilka gąbek i padów do nakładania i polerowania past i wosku, w jednym z marketów szczotkę do czyszczenia tapicerki i gumowe rękawiczki.

Cała zabawa(praca) trwała trzy dni. Pierwszego wziąłem się za środek, pozbyłem się pokrowców na siedzeniach, odkurzyłem porządnie fotele, kanapę, boczki i resztę tapicerki. Następnie czyszczenie wszystkich plastików przy użyciu Nielsen cyclone(efekt powalający), dywaników. Po oczyszczeniu i osuszeniu naniosłem Finessa. Kolejnym etapem było czyszczenie szyb wewnątrz samochodu. I tak upłynął dzień pierwszy.

Następnego dnia prace rozpocząłem od naniesienia Tar & Glue Remover i opryskania nim okolic kół na błotnikach, drzwi przednich i zderzaków. Następnie po kilku minutach opłukałem całe auto karcherem. Kolejnym etapem było umycie całej karoserii "na dwa wiadra" w jednym ciepła woda z szamponem w drugim czysta woda do płukania rękawicy. Po umyciu całego auta zostało one opłukane karcherem. W małym opryskiwaczu zrobiłem wodę z szamponem i cały samochód został potraktowany glinką. Po glinkowaniu w ruch poszły pady i pasty polerskie na różnych elementach w różnych konfiguracjach. Kolejnym etapem po polerce było opłukanie karcherem. Następnie na auto został położony i wypolerowany wosk. Na koniec jeszcze zostało wyczyszczenie szyb i nałożenie super-a-sheen na plastiki zewnętrzne.

Trzeciego dnia przyszła pora na zajęcie się kołami. Z felg zostały zdjęte stare opony i założone nowe. Przy użyciu Tar & Glue zostały opryskane felgi i szczotka vikana wyczyszczone. Przy użyciu past polerskich doczyszczone pozostałości nalotu. Opony zakonserwowane brillance. Po tych zabiegach Octavka dostała czyste buciki.

Podsumowując jestem bardzo zadowolony z poleconych mi i zakupionych kosmetyków. Dodam tylko, że przy następnym polerowaniu zaopatrzę się w maszynę polerską bo w święta ledwo ruszałem rękoma.

Wielkie podziękowania dla GRUBBERA za rady i cierpliwość.
                                                  MOJA WYMARZONA KOCHANKA
                                                  tymczasowy dupowóz
                                                  następnie kochanka
                                                  zaczęlo się od

Komentarz

• jama89
                                                    L&K
                                                    • 2008
                                                    • 1214

bonzo01, to się chłopie wykosztowałeś, miłej pracy i przedstaw efekty
                                                    Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

Pracuję...